Retraite in Dhamma Pijotta

Retraite: betrouwbaar of sekte? | Stilte.nl

Retraite: betrouwbaar of sekte?

 
Wat is een retraite eigenlijk? Een retraite is een gebeurtenis waarin je je afzondert voor zelfonderzoek. Vaak worden retraites in een klooster of in speciaal ingericht retraite centra gegeven. Het biedt je de mogelijkheid om gedurende een aantal dagen, weken of maanden intensief te leren mediteren.

In het verleden

Tot laat in de twintigste eeuw werden retraites vaak door katholieke scholen georganiseerd. Dat was in Nederland en Vlaanderen een gewone gang van zaken. Het verschil met de retraites zoals ze nu georganiseerd worden is dat de verdieping van het geloof centraal stond, terwijl nu vaak de focus ligt op persoonlijke ontwikkeling en verdieping.

Stilte retraite

In een stilte retraite worden deelnemers geacht tijdens de duur van de retraite de stilte te omarmen. Dit stelt de deelnemers in staat diep zelfonderzoek te verrichten. Wij kiezen zelf ook voor deze vorm van retraite omdat wij deze vorm als efficiënt ervaren hebben, waarin je puur de focus op jezelf kan hebben.

 De duur van retraites verschilt. Onze ervaring is dat er minimaal twee tot drie dagen nodig zijn om de geest voldoende stil te krijgen om vanaf dat moment gedegen werk te kunnen verrichten.


Sekte? Nee, dank je!

Ondanks de vele geruchten zijn retraites vaker niet dan wel sektarisch. Er hangt vaak een mysterieus tintje om het fenomeen retraite heen en omdat het voor mensen soms niet helemaal duidelijk is wat er precies gebeurt, wordt het vaak als negatief aangemerkt. Er worden graag documentaires gemaakt en artikelen geschreven over goeroes die misbruik zouden maken van hun positie. Hierdoor krijgen alle retraites een slechte naam, terwijl er misschien maar een handjevol onbetrouwbare retraites zijn ten opzichte van duizenden andere retraite centra die wél de juiste intentie hebben.

Betrouwbare retraites?

 Zaken waar je op kunt letten als je op zoek bent naar een betrouwbaar retraite centrum:

  1. Een meditatie retraite is altijd vrij van religie;
  2. Doe zelf-onderzoek naar diegene die de meditatie leidt. Onjuiste intenties worden snel duidelijk;
  3. Benader een paar deelnemers die je zijn voorgegaan. Vaak zijn deelnemers wel te vinden in Facebook event-aankondigingen bijvoorbeeld.

Onze tip

Wij staan persoonlijk in voor onze eigen retraites en hebben hele goeie ervaringen met de Vipassana retraite die je kunt doen in het retraitecentrum Dhamma Pijotta in België. Vipassana retraites worden overigens in de hele wereld gegeven, check deze link om te zien waar je terecht kunt.

Reactie plaatsen

BEHOEFTE AAN ONSTPANNING? KOM LANGS BIJ EEN RETRAITE AVOND

Heb je behoefte aan een avond waarin je kan ontspannen en opladen? Je hoeft geen ervaring in meditatie, mindfulness of andere ontspanningstechnieken te hebben. Wij begeleiden jou door deze retraite avond heen.