Gelukkig worden

Gelukkig worden: moet je dat eigenlijk wel willen? | Stilte.nl

Wil je gelukkig worden?

Ja? Heb je nooit van onderstaande quote gehoord:

Gelukkig kun je niet worden, je kunt het wel zijn.

Dit soort ‘quotes’ worden niet voor niets tegeltjeswijsheden genoemd. Het moet namelijk eerst op een tegeltje staan, zodat we er constant aan herinnerd aan kunnen worden. Diep van binnen weten we allemaal wel dat we niet gelukkig worden van de zaken, waarvan we zelf denken dat die ons van geluk gaan voorzien. Toch blijven we deze zaken vaak wel najagen, simpelweg omdat ze ons (vaak op korte termijn) plezier, status of aanzien geven.

Echt gelukkig zijn, zonder dat je daar allerlei zaken aan hoeft toe te voegen, kan je alleen ervaren door het besef dat je het al bent. Gelukkig ‘worden’ zal altijd een ‘fatamorgana’ blijven, een bergtop die bij aankomst altijd nét even hoger geschoven blijkt te zijn wanneer je daar aankomt. Gelukkig zijn, kun je altijd en overal ervaren. Je leest nu dit artikel en sta daarbij eens stil wat voor fijne dingen je vandaag hebt mogen ervaren. Denk daarbij eens een keer niet aan grote dingen, maar aan.. De zon op je gezicht, het aangezicht van een lief spelend kindje, een ouder bejaard stelletje dat op een bankje van elkaars gezelschap geniet.

Wat is geluk?

In een ander artikel van ons over ‘geluk vinden’, schreven we al dat geluk vaak als tegenhanger van verdriet gezien wordt. Dit is een misvatting. Geluk zou namelijk gekwalificeerd moeten worden als: ‘het in harmonie zijn met wat is’ en dat ‘wat is’ kunnen mooie dingen zijn, maar ook vervelende dingen. Als je met beiden in harmonie om kunt gaan, ervaar je altijd het geluk.

Gaat het leven zoals je wenst, besef je dan in het huidige moment dat het ‘plezierige’ ook weer voorbij zal gaan. Alles is vergankelijk, ook de mooie zaken. Gaan de dingen niet zoals je wenst, maar verlies je jezelf daar niet in en begrijp je dat het ook weer voorbij zal gaan? Dan hou je de balans van je mind en zullen deze omstandigheden het ervaren van geluk in het huidige moment niet in de weg staan.

Het ‘pleasure principle’

We streven ons hele leven naar het verkrijgen van meer plezier en we zijn altijd bezig pijn zoveel mogelijk te onderdrukken. Freud noemde dit het ‘pleasure principle.' Door op deze manier te leven zijn we altijd in strijd met wat zich aandient in het huidige moment, terwijl in dat huidige moment nou juist het geluk ‘te vinden’ is. Het is er altijd. Om dit te kunnen ervaren kun je naar binnen keren, maar dat is niet altijd noodzakelijk. Vaker stil staan bij dat huidige moment, een moment van waardering van hoe de zaken liggen is vaak al voldoende.

Levensgeluk

We denken vaak dat we eerst grootse dingen moeten verwezenlijken om geluk te kunnen ervaren. Het tegenovergestelde is waar. Juist in de kleine dingen is het te vinden: een bijtje dat van bloem tot bloem vliegt, op zondagmiddag omringd worden door de mensen die je liefhebt, een boek lezen in de tuin met de zon op je gezicht. Als je in staat bent om bij dit soort ervaringen in het huidige moment even stil te staan, dan zal dit een enorm verschil maken in je levensgeluk.

De grote levensvragen

Grote levensvragen als: ‘wat doe ik hier?’, ‘wat is mijn purpose?’, ‘wie ben ik?’ zijn allemaal ego vragen en dragen niet zoveel bij aan ons geluk. Vragen leiden altijd tot meer vragen.  Zorgen deze vragen er voor dat je je gelukkig voelt in het huidige moment? Ze zorgen vaak alleen maar voor het instant houden van ons zoekende karakter. Een karakter dat altijd in strijd is met het huidige moment, omdat we niet de realiteit eren zoals die op dat moment is. Wat heb je dus aan al die vragen als deze je niet gelukkig maken?

Het huidige moment

De objectieve acceptatie van de realiteit in het huidige moment, wordt vaak verward met het worden van een kasplantje. We krijgen heel vaak vragen als: ‘mag ik dan nergens meer naar streven? Is alles al voorbestemd? Moet ik dus maar achteloos mijn lot gaan accepteren en voor me uit staren?’. Nee, verre van. Leef vooral jouw leven en onderzoek wat het leven van je wil. Luister ondertussen ook naar wat ervan je gevraagd wordt. Wij bij Stilte.nl draaien het vaak om: ‘wat wil dit leven van mij?’ in plaats van te vragen: ‘wat wil ik van dit leven?’. In de vraag ‘wat wil ik in dit leven?’, is onze mind gedreven door het ego. Het ego is dan hetgeen de koers uitzet. Dit zorgt er meestal voor dat wij gedrag gaan vertonen, dat helemaal niet bij ons past. Of het wel of niet bij je past is nog maar de vraag, we weten wel dat dit gedrag nooit gaat bijdragen aan je goed voelen in het huidige moment. Wat heb je er dan aan?

Het is een paradox: als we stoppen met het zoeken naar het geluk, dient het zich automatisch direct aan. Je gaat dezelfde dingen op een andere manier zien. Zaken die je voorheen nooit opgevallen zijn, vallen je nu wel op en geven je prettig gevoel. Gelukkig worden is geen streven meer. Je bent het gewoon.

Reactie plaatsen

BEHOEFTE AAN ONSTPANNING? KOM LANGS BIJ EEN RETRAITE AVOND

Heb je behoefte aan een avond waarin je kan ontspannen en opladen? Je hoeft geen ervaring in meditatie, mindfulness of andere ontspanningstechnieken te hebben. Wij begeleiden jou door deze retraite avond heen.