geleefd worden: is geleefd worden puur een kwalificatie | Stilte.nl

Geleefd worden: is geleefd worden puur een kwalificatie? | Stilte.nl

Geleefd worden

 

Staat het gevoel ‘geleefd te worden’ weleens centraal in je gedachtes? Ben je bang om aan het eind van je leven te beseffen dat je jouw hele leven geleefd bent, maar zelf nooit echt geleefd hebt? Dat je nooit het gevoel hebt gehad dat je grip op je leven hebt gehad?

 

Het begrip ‘geleefd worden’

Laten we eerst eens beginnen met het begrip ‘geleefd worden’. Wat betekent het eigenlijk? Geleefd worden, geeft je het gevoel dat je geen controle over je leven hebt. Je leven wordt bijna letterlijk voor je ingericht, zonder dat jij actief kunt bepalen waar jouw tijd en energie naartoe gaat. Laten we voorop stellen dat het gevoel geleefd te worden een kwalificatie van de mind is. Je hebt de perceptie dat je geleefd wordt, maar of dit ook werkelijk zo is, is een tweede. Laten we er even vanuit gaan dat die kwalificatie juist is. Je hebt dus echt geen controle over hoe je je leven inricht en hoe je je tijd besteedt. Wat zou hier de oorzaak van kunnen zijn? 

 

Keuze aspect

Wij geloven erin dat het allemaal begint met het maken van de juiste keuzes, met als allerbelangrijkste aspect dat dit keuzes zijn die echt bij jou passen. De keuzes die je maakt bepalen voor een groot gedeelte de koers van je leven. Hoe maken we die keuzes? Op grond waarvan? Onze mind staat vaak aan het roer bij het maken van keuzes. 

 

De mind

De mind heeft echter een probleem, want deze kijkt naar buiten en ziet daar van alles wat er nog niet klopt. Het ziet daar mensen die succesvoller, gelukkiger, knapper en slimmer zijn dan jij bent. Er wordt jou ingefluisterd dat jij niet aan hen kan tippen. Jij vertrouwt jouw mind en vindt dat daar verandering in moet komen. Je gaat hierdoor keuzes maken die misschien wel heel ver van jou afstaan als mens. Keuzes die jou helemaal niet dienen. Je kiest er voor om veel harder te gaan werken, want zo zal jij zelf ook succesvoller worden, meer status verkrijgen en dat mooie huis kunnen kopen. Slaag je hierin, dan gaan anderen jou vast meer waarderen en dan waardeer jij jezelf ook weer meer. Wat nou als wij je vertellen dat dat nu ook al kan, zonder al die in te willigen voorwaarden? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is even naar binnen te keren en in stilte te observeren wat je daar tegenkomt.

 

Je hoeft alleen maar naar binnen te keren

Dat naar binnen keren doen we te weinig (of zelfs nooit). We leven een naar buitengericht leven. Daarbuiten ga je de controle nooit vinden, want denk je het eenmaal bereikt te hebben dan komt je mind altijd weer aanzetten met nieuwe voorwaarden. Zo blijft de controle altijd een bergtop die bij aankomst steeds nét even hoger geschoven lijkt te zijn.Zo blijft de controle altijd een bergtop die bij aankomst steeds nét even hoger geschoven lijkt te zijn.


Het actief bepalen waar jij jouw tijd aan besteedt kan gewoon een bewuste keuze zijn. Een keuze die jij vandaag kan maken door uit de zogenaamde ratrace te stappen van wat je allemaal denkt te willen en te moeten van jezelf. Keer je bij jezelf naar binnen, dan voel je altijd dat alles al goed is zoals het is, iets wat recht tegenover het gevoel ‘geleefd worden’ staat. Het bewust stoppen met het najagen van allerlei zaken waarvan jij denkt dat het je gelukkig zal maken draagt hier enorm aan bij. Doe je dat niet, dan zal je altijd die hond blijven die maar rondjes achter zijn eigen staart blijft rennen.

 

De omgang met problemen

Het tweede punt uit de eerder geschetste ‘definitie’ van waar jouw energie naartoe gaat, kun je zelf ook beïnvloeden. Je kunt er namelijk zelf voor zorgen dat er geen onnodige energie verloren gaat aan allerlei problemen die jij jezelf op de hals haalt. Zit jij namelijk alleen maar in de ‘problemen-oplos-modus’, dan zal je altijd het gevoel houden geleefd te worden. Doordat jouw dagen voornamelijk bestaan uit het oplossen van zelf gecreëerde problemen, hou je weinig tijd over voor zaken waar je je eigenlijk het liefst mee bezig zou willen houden. Easy choices: hard life, hard choices: easy lifeHoe zorg je er nou voor dat je minder problemen creëert? Lastig om daar de vinger op te leggen. De boeken: Wijsheid van de Tolteken-De vier inzichten  legt een mooie basis voor je. Hou je je aan die zogenaamde 4-leefregels dan zal je zien dat er al een hoop minder problemen in je leven zullen ontstaan. Ook onze masterclass Stilstaan is Vooruitgaan kan je hierbij helpen. Een leuke tip die wij zelf waardevol vinden uit deze masterclass: Kies eens een maand uit waarin jij steeds voor de moeilijkste keuze gaat in plaats van voor de makkelijke keuze te gaan en ondervind zelf wat dit voor je eigen leven verandert. Wij hebben hier een blog over geschreven, mocht je hier meer over willen weten.

 

Onjuiste kwalificatie

Om helemaal terug te gaan naar het begin van dit artikel: wat nou als het  gevoel ‘geleefd te worden’ een onjuiste kwalificatie is? Dat het iets is dat je jezelf hebt wijsgemaakt? Jouw mind gaat hier heerlijk op, deze heeft weer genoeg olie op het vuur gegooid om jou de komende tijd weer even bezig te kunnen houden. Laten we eens reflecteren of hetgeen die mind jou wil doen laten geloven, ook daadwerkelijk klopt.

Hiervoor keren we even naar binnen in stilte en leggen onze aandacht volledig in het huidige moment. Klopt het gevoel geleefd te worden nog steeds? Of heeft de mind toch een loopje met je genomen? Mocht je jezelf erop betrappen dat je jouw gevoel ‘geleefd te worden’ in stand houdt, keer dan in het vervolg kort even naar binnen om dat gevoel tegen je intuïtie aan te leggen. Meditatie zal je ook helpen, al raden wij je niet aan om te gaan zitten denken tijdens een meditatie. Het zitten an sich, zal je helpen. Wij zijn ervan overtuigd dat dit bijdraagt aan een betere omgang met dit soort gevoelens en ideeën.

Reactie plaatsen

BEHOEFTE AAN ONSTPANNING? KOM LANGS BIJ EEN RETRAITE AVOND

Heb je behoefte aan een avond waarin je kan ontspannen en opladen? Je hoeft geen ervaring in meditatie, mindfulness of andere ontspanningstechnieken te hebben. Wij begeleiden jou door deze retraite avond heen.