niet gelukkig zijn

Niet gelukkig zijn: is dit iets wat je altijd ervaart? | Stilte.nl

Niet gelukkig zijn

Ben je niet gelukkig? Zo ja: ben je altijd niet gelukkig? Of zijn er ook momenten dat je wel even geluk ervaart?

We vragen je dit, omdat geluk, net zoals alles in dit leven, iets is wat aan constante verandering onderhevig is. Althans, als je het laat afhangen van je externe omstandigheden. Het ene moment ligt de wereld aan je voeten en voel je je top, maar het volgende moment staat de wereld op zijn kop en voel je je weer ellendig. Je omstandigheden veranderen voortdurend. Wanneer de omstandigheden in jouw voordeel liggen dan is het heel makkelijk om je gelukkig te voelen. Als dingen tegen zitten wordt het een stuk lastiger om het geluk te ervaren. Als je kijkt naar hoe Boeddha vaak wordt afgebeeld, dan zie je hem vaak met een brede lach van oor tot oor, maar ook kom je zijn beeltenis vaak tegen met een klein glimlachje. Daar is een reden voor. De Boeddha zei dat, onder welke omstandigheid dan ook, je dat glimlachje altijd binnenin jezelf kunt vinden. Je zal daarin nooit teleurgesteld worden. Al zijn je omstandigheden op het moment nog zo ellendig, als je naar binnen keert vind je daar altijd die glimlach.

Naar binnen keren

Keer jij naar binnen, dan kun je daar dus altijd jouw geluk ervaren. Het blijkt in de praktijk makkelijker gezegd, dan gedaan. Jouw mind oftewel de bundel van gedachtes die iedere dag door je hoofd heen raast, is namelijk een obstakel dat tussen het geluk en het werkelijk ervaren ervan instaat. Jouw mind kan als een enorme stoorzender werken. De mind zal namelijk altijd op zoek gaan naar geluk dat buiten jouzelf ligt in plaats van naar binnen te keren om het daar te vinden. Met jouw gedachtes kan je jezelf van alles wijs maken. Je kan jezelf laten geloven dat er dingen nog niet kloppen en dat je eerst van alles moet oplossen voordat je in staat bent om geluk te kunnen ervaren.

Intuïtie

Als je jouw aandacht van buiten naar binnenin jouzelf verlegt: wat tref je daar binnenin jou dan aan? Iedereen heeft er een andere benaming voor. Noem het zoals je wilt. Wij gebruiken er de term ‘intuïtie’ voor. We kiezen daarvoor, omdat de meeste mensen zich daar wel een voorstelling bij kunnen maken. Jouw intuïtie zal jou altijd naar jouw hoogste belang leiden en vaak staat dat in schril contrast met wat de mind je allemaal wil doen laten geloven.

De mind

Toch vertrouwen we vrijwel alleen onze mind wanneer we bijvoorbeeld belangrijke keuzes moeten maken. We identificeren onszelf met onze gedachtes en we laten ze bepalen wie we zijn. Een fenomeen dat veel voorkomt in de westerse maatschappij. In oosterse tradities staat de mind veel minder op de voorgrond en is er meer ruimte voor hetgeen niet te beredeneren valt. Daar zouden wij een voorbeeld aan kunnen nemen. Begrijp ons niet verkeerd, je hebt je mind nodig en ons denken heeft ons ver gebracht. Echter zou die mind ons niet moeten overheersen, maar ons meer moeten dienen. Een mooie uitspraak van Joseph Campbell is: ‘The mind is a beautiful servant, but a terrible master’ oftewel: de mind is een perfecte dienaar, maar een slechte meester.

 Zouden we die mind laten samenwerken met wat we binnen in onszelf kunnen vinden, dan zal de mind ons weer gaan dienen, maar hoe werkt dat praktisch gezien?

 Je kunt dit doen door de gedachtes die je hebt, altijd even te toetsen aan jouw intuïtie. Als het ware leg je een gedachte tegen je intuïtie aan om na te gaan: ‘Is dit de mind die een loopje met me probeert te nemen (in andere woorden: klopt deze gedachte niet en past het ook niet bij mij), of is deze gedachte wél waardevol en moet ik daar dus iets mee?’.

Gedachtes en keuzes die bij jou passen

Door je gedachtes even te toetsen aan jouw intuïtie, zorg je ervoor dat je niet aan elke gedachte waarde geeft en je kopje onder gaat in een oceaan van hersenspinsels. Je zal zien dat je door dat inchecken met je binnenwereld, je meer weloverwogen keuzes gaat maken in je leven. Keuzes die bij jou passen omdat je ze intuïtief hebt gemaakt in plaats van dat ze zijn kapot geredeneerd naar het meest ‘verstandige’, het meest ‘logische’, of de meest ‘ego-strelende’ keuze, gemaakt door een vaak ontevreden mind.

Wanneer je keuzes gaat maken die bij jou passen, ga je een leven leiden op jouw voorwaarden. Je maakt dan keuzes die bijdragen aan ‘je goed voelen’ in het huidige moment, in plaats van met een gunstig toekomstig perspectief. Dit kunnen ook keuzes zijn die je maakt om anderen goed te laten voelen of die je maakt ‘omdat het zo hoort’ terwijl jij ondertussen stiekem buikpijn hebt bij het maken van die beslissing. Die buikpijn is niet nodig, tenminste als je luistert naar jouw binnenwereld. Wanneer je vaker intuïtieve keuzes maakt, zal je merken dat je niet gelukkig voelen geen optie meer is. Althans, niet structureel. Tuurlijk heb je altijd betere dagen en slechtere dagen, of zijn er soms tijden dat je de balans even kwijtraakt. Besef dan, dat dat waarschijnlijk jouw mind is die weer teveel op de voorgrond aan het treden is. Op dit soort momenten keer je dus weer even naar binnen. Je zal direct ervaren dat je mind vanzelf stiller wordt. Je realiseert je dat alles al gewoon goed is, goed zoals het nu al is.

Kan meditatie helpen?

Meditatie kan je hier zeker bij helpen, omdat je daar altijd het huidige moment eert en accepteert. De realiteit die je op ieder willekeurig moment ervaart, observeer je objectief en dat draagt bij aan het ervaren van innerlijke rust. Zou je je vaker bezig houden met meditatie dan is dit iets wat je ook zal gaan ervaren buiten je meditatie matje.

Wij zelf gebruiken onze dagelijkse meditatie als een reminder aan dat alles al goed is zoals het is. Het doen van meditatie is zeker aan te raden als je je vaak niet gelukkig voelt. Vind je dit een te grote stap? Dan kan het af en toe afstemmen op je binnenwereld door het toetsen van je gedachtes en keuzes aan je intuïtie al een hele mooie praktische eerste stap zijn.

Reactie plaatsen

BEHOEFTE AAN ONSTPANNING? KOM LANGS BIJ EEN RETRAITE AVOND

Heb je behoefte aan een avond waarin je kan ontspannen en opladen? Je hoeft geen ervaring in meditatie, mindfulness of andere ontspanningstechnieken te hebben. Wij begeleiden jou door deze retraite avond heen.