Leren-mediteren
Meditatie
Loes
Meditatie
12/19/2023
4 min
0

Leren mediteren

12/19/2023
4 min
0

Wil je leren mediteren, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Dan is dit artikel voor jou. Steeds meer mensen willen leren mediteren. Dat is niet gek, meditatie heeft het zweverige imago de laatste jaren goed van zich af weten te schudden. Mediteren wordt langzaam maar zeker steeds meer gezien als een gedegen middel om je mentale gezondheid op peil te houden (net zoals sport een middel is om te werken aan je fysieke gezondheid). In een tijd waarin meer mensen steeds vaker te kampen hebben met overspannenheid en burn out, groeit de interesse in meditatie en wint het aan populariteit. De voordelen van leren mediteren schieten je om de oren: als je mediteert heb je meer focus, minder stress, slaap je beter en ben je gelukkiger.De voordelen van leren mediteren schieten je om de oren: als je mediteert heb je meer focus, minder stress, slaap je beter en ben je gelukkiger. Deze voordelen zijn er altijd al geweest, maar omdat steeds meer high achievers van toonaangevende bedrijven er openlijk voor uit komen, dat ook zij mediteren, wordt meditatie opeens steeds meer gemeengoed. Een positief effect heeft dit zeker: als meer mensen leren mediteren en het ook blijven praktiseren, dan zal dat henzelf, maar ook hun omgeving zeker ten goede komen.

 Waar begin je als je wilt leren mediteren?

Als je wilt leren mediteren zouden wij je adviseren om je eerst eens te verdiepen in de Anapana techniek. Wij praktiseren zelf Vipassana meditatie en volgen jaarlijks een 10-daagse stilte retraite. Het is niet voor niets dat de Anapana techniek bij iedere Vipassana retraite de drie daagse inleiding is. Het zorgt ervoor dat al je gedachten kalmeren en je je beter kan concentreren. Het is als het ware een soort eerste meditatie voor ontspanning, want pas als je mind rustig en gefocust is, kan je gaan werken met de Vipassana meditatie techniek.
De Anapana techniek: hoe doe je dat?

Anapana is een bewuste ademhaling meditatie. Je observeert jouw natuurlijke ademhaling. Je bent je daarbij bewust van hoe je adem bij inademing je neus in gaat en hoe je adem bij uitademing het gebied onder je neusvleugels en boven je lippen raakt. That’s it. Zorg ervoor dat je comfortabel gaat zitten, hou je nek en rug wel recht. Je ademt in -en uit door je neus en je observeert zonder oordeel hoe je adem het gebied onder je neus en boven je mond raakt. Probeer je niet af te laten leiden door je gedachtes. Dat is makkelijker gezegd, dan gedaan. Dit gaat namelijk heel erg vaak gebeuren. Mark my words.. Als je net begint met deze techniek, zal je je pas bewust worden van alle gedachtes die je hebt. In het normale leven, merk je dat niet op, maar als je ineens stil zit en niets anders doet dan je alleen bewustzijn van je ademhaling, zal het je opeens opvallen hoeveel je denkt en wat je allemaal denkt. Laat je dus niet uit het veld slaan als je de eerste paar keren bijna alleen maar aan het denken bent. Probeer gewoon steeds weer opnieuw niets anders te doen dan jouw ademhaling te observeren. Merk je dat je gedachtes met je aan de haal zijn gegaan? Probeer je focus weer terug te pakken en begin opnieuw. 


Ik hoor je denken: is dit het? Leren mediteren is dus oersaai. Hoe gaat het me lukken door te zetten en niet steeds afgeleid te zijn? Dat zal in het begin waarschijnlijk ook wel even taai zijn, maar alle begin is moeilijk en oefening baart kunst. alle clichés zijn waar. Bij Anapana observeer je jouw natuurlijke ademhaling.


Is mediteren iets voor jou?

Of mediteren echt iets voor je is, daar kun je alleen maar achter komen door het zelf te doen en het zelf te ervaren. Geef het wel een eerlijke kans. Spreek met jezelf af dat je iedere dag 10 minuten gaat zitten om deze techniek te praktiseren en dat je dit twee weken vol gaat houden. Ga daarna voor jezelf na of je hier mee wilt door gaan of niet. En zo ja, of je daarna ook de volgende stap wilt zetten naar de  (Vipassana) meditatie-techniek. Wil je deze vorm van meditatie een keer zelf ervaren of wil je oefenen met Anapana, dan ben je van harte welkom op een van onze retraite avonden. Wij beginnen iedere avond met Anapana en daarna de Vipassana techniek. We begeleiden jou deze avonden graag. In het kort: als je wilt leren mediteren, hoe pak je dat aan?

  • Begin eerst met de Anapana techniek. Dit zorgt ervoor dat al je gedachtes kalmeren. Dit is de basis van waaruit je kunt leren mediteren. 
  • Neem een moment om je te verdiepen in deze techniek. Kijk onderstaande korte video even, dan ben je meteen helemaal op de hoogte.
  • Kies een vast moment op de dag uit waarop je 10 minuten gaat zitten en deze techniek beoefent. 
  • Spreek met jezelf af dat je dit in ieder geval 2 weken vol houdt.
  • Ga na 2 weken voor jezelf na hoe dit voor je is geweest. 
  • Als je deze 2 weken als positief hebt ervaren en je wilt graag doorgaan; spreek de commitment naar jezelf uit dat je vanaf nu iedere dag een moment neemt om te mediteren. 
  • Wil je verder? Dan kan je je eens verdiepen in de Vipassana meditatie techniek. 
  • Heb je behoefte aan wat extra begeleiding of lijkt het je fijn om samen te mediteren? Meld je dan aan voor onze retraite avond.Meer info?

Als je nog wat meer informatie over Anapana wilt, dit YouTube filmpje legt je heel goed uit wat je moet doen: 


Maar het is natuurlijk veel leuker om een keer langs te komen, dus hup uit die comfortzone en meld je aan via deze link. Deze avonden zijn voor iedereen toegankelijk. Je hoeft geen ervaring te hebben met mediteren en alle spullen (meditatiekussens, dekens etc.) zijn aanwezig. De ´meer ervaren mediteerder´ is uiteraard ook welkom.

 


Hopelijk heb je iets gehad aan dit artikel en wie weet tot ooit op onze retraite avonden!

Reacties
Categorieën