In het nu leven: waarom dat zo lastig is | Stilte.nl

In het nu leven: waarom dat zo lastig is | Stilte.nl

In het nu leven


‘In het nu leven’ is echt een containerbegrip geworden. Hoogstwaarschijnlijk als gevolg van het nummer 1 spirituele boek: ‘De kracht van het nu’ geschreven door Eckhart Tolle. Dit boek is een oprechte aanrader als je meer ‘in het nu’ wil leven. Hoewel, zonder een heleboel uren meditatie en meerdere stilte retraites begrepen wij zelf eigenlijk niet veel van wat de schrijver nou eigenlijk bedoelde met in het nu leven. Dat in het nu leven wel degelijk heel wenselijk is, staat onomstotelijk vast. In het nu leven, zorgt voor rust in je hoofd. Leef je namelijk in het verleden of in de toekomst dan kan dit heel rusteloos zijn.

Als ik jou zou vragen: ‘half elf gisterochtend, wat was toen jouw ervaring?’. Je kan het je waarschijnlijk niet meer herinneren.. Waarom vertel je me dan over wat jou vorig jaar of zes maanden geleden overkwam? Het is jouw mind die een idee vormt en dat idee is zijn eigen weg gaan leiden. Je blijft je aandacht vestigen op een incident van zes maanden geleden, maar dat incident is allang voorbij.

Geluk in de toekomst?

Hetzelfde geldt voor toekomstige zaken. De beste voorbereiding op de toekomst is door in het huidige moment te verblijven. De toekomst zal altijd onzeker zijn. Je kan nadenken over waar je in het leven zal staan over vijf jaar, maar je weet eigenlijk niet eens wat je te wachten staat over één minuut. Je leven kan binnen één minuut volledig veranderen.


Van alle mensen die vanavond naar bed gaan, worden er morgen 100.000 niet meer wakker.


Van alle mensen die vanavond naar bed gaan, worden er morgen 100.000 niet meer wakker. Niemand weet welk lot hem te wachten staat. Je bezig houden met toekomstige zaken is dus verspilde energie. Focus je je aandacht maar op je huidige handelingen, dan weet je in ieder geval dat deze doordrenkt zijn van kwalitatieve aandacht, waardoor het resultaat ervan waarschijnlijk beter is dan wanneer je dezelfde handeling doet met enig toekomstig resultaat in gedachte.

Denk je dat een tennisspeler in staat is om de perfecte bal te slaan als hij er eerst over na gaat denken waar deze bal precies op het racket geraakt moet worden, hoe hard en waar deze precies dient te belanden? De tennisspeler richt zich, wanneer hij goed speelt, alleen maar op het huidige moment. De speler is in de flow-staat of in the zone. In die staat van zijn, maakt hij als het ware contact met alle wijsheden uit het universum. Wijsheden die hem helpen die perfecte bal te slaan. Op het moment dat zijn denken weer zijn intrede doet, slaat hij geen bal meer.

The Wake

Wayne Dyer vergelijkt het in het nu leven heel mooi in dit filmpje: The Wake. We staan allemaal vaak op de achterkant van de boot en kijken naar het spoor wat de motor achter zich laat. Wat we daar waarnemen, laten we vervolgens de koers van ons verdere leven bepalen, maar die boegstroom is daar helemaal niet toe in staat. Deze kan nooit de koers van de boot bepalen, die stroom ligt namelijk achter ons. Alleen de motor in combinatie met het roer is hiertoe in staat. Dyer vergelijkt de motor en het roer met het huidige moment. Alleen jouw acties in het huidige moment bepalen de koers van jouw leven. Grijp je vast aan dingen uit het verleden en ontleen je daar in enige vorm identiteit aan, corrigeer jezelf dan meteen.

Waarom is jezelf corrigeren gewenst?

Je kunt dit tweeledig uitleggen: zowel in positieve als in negatieve zin. In negatieve zin komt het er op neer dat iets je is overkomen en dat je dat incident gebruikt als excuus voor je huidige gedrag of omstandigheden. In positieve zin komt het er op neer dat je iets hebt bereikt in het verleden dat voor een ego boost heeft gezorgd en daar refereer je in dit huidige moment nog steeds naar. Dat jij in jouw ogen succesvoller bent dan de ober die jou bediend, hoeft niet te betekenen dat je diegene daardoor in het huidige moment anders dient te behandelen.

Ego bestaat niet

Eckhart Tolle refereert heel vaak aan die ‘ego-identiteit’ waar velen zich door laten sturen. Echter, in het huidige moment bestaat er helemaal geen ego. In het nu is alles één en lost die ego-identiteit volledig op in dat huidige moment.

Bewustzijn van het huidige moment

Door kwalitatieve aandacht in het nu, ga je dingen waarnemen die je voorheen nooit opgevallen waren. Simpelweg omdat je daar voorheen ‘uit’ voor stond. Wij merken dat vooral in de natuur. In het huidige moment waarnemen hoe de natuur in al zijn eenvoud de dingen regelt, gaat die glimlach weer op je gezicht brengen. Een bloem is gewoon een bloem en bloeit gewoon zoals deze bloeit. Deze bloem houdt zich niet bezig met de mening van anderen, hij wil zich niet mooier voordoen dan hij is. Waarom zou jij je daar dan wel mee bezig houden?

Kinderen en bejaarden zijn hetzelfde?

Voordat de ego-identiteit zijn tol gaat eisen bij kleine kinderen, leven deze net zo authentiek als die bloem. Waarom denk je dat we (meestal:) zo gek zijn op kinderen? Spoelen we even door naar wanneer je oud en bejaard bent, dan ben je steeds meer ‘noodgedwongen’ in het nu gaan leven. Je kunt simpelweg fysiek gezien dat najagen niet meer aan en waarschijnlijk hoeft dat ook niet meer zo van jezelf. Je bent tevreden en simpelweg in staat om gewoon op een bankje te zitten en te genieten, langere bewuste waarnemingen te doen in de natuur of intens te genieten van een paar spelende kinderen.

Waarom dan niet in de tussenfase?

Waarom zou je dat ook niet in de ‘tussenfase’ van je leven mogen of kunnen doen? Is dat dan tijdsverspilling? Je mind zal dat altijd bevestigen. Die schreeuwt je bijna toe: ‘Ga aan het werk joh, draai meer omzet, loop harder, leef sneller..’  Maar, word je daar nou echt gelukkig van? Misschien voor heel even, maar al snel worden er weer nieuwe dingen verzonnen om na te jagen.

Het opzoeken van de stilte

Ons platform hebben wij bewust stilte.nl genoemd, omdat we jou echt willen adviseren om die stilte wat vaker op te zoeken. Ook (of juist) als het je helemaal niet zo goed uitkomt. Voel je stress over iets? Heb je bijvoorbeeld een naderende en heel belangrijke deadline? Ga op dat soort momenten juist tussendoor even een wandeling maken en verbind je zelf weer in het nu. Ga even spelen met je hond, ren een duin af zoals een kind dat zou doen, neem alles in het nu in je op. Dit zal je zó goed doen.

Maar wat zullen anderen van me denken?

Wat anderen van je denken? Is dat belangrijk? We laten ons veel te vaak leiden door wat anderen van ons zouden kunnen vinden. We zijn bang dat onze ego-identiteit wordt aangetast. Weet je dat anderen helemaal niet met jou bezig zijn? Alleen als je radicaal faalt of belachelijk veel succes hebt met iets, zullen ze drie seconde naar jou kijken om vervolgens weer verder te gaan met hun eigen leven. Bevrijdende gedachte he? Omarm het maar, het zal je goed doen. Voor nu ;-)

Reactie plaatsen

BEHOEFTE AAN ONSTPANNING? KOM LANGS BIJ EEN RETRAITE AVOND

Heb je behoefte aan een avond waarin je kan ontspannen en opladen? Je hoeft geen ervaring in meditatie, mindfulness of andere ontspanningstechnieken te hebben. Wij begeleiden jou door deze retraite avond heen.