Moet ik opgeven? Het succes blijft uit
persoonlijke ontwikkeling
Tjalling
persoonlijke ontwikkeling
06/30/2023
4 min
0

Moet ik opgeven? Het succes blijft uit

06/30/2023
4 min
0

Wanneer geef je op als het succes uitblijft? | Stilte.nl

Dit is nou precies zo’n vraag die mij de hele nacht wakker kan houden. Het is niet dat ik er echt over na aan het denken ben. Er is wel een andere vraag die wat dichter bij mij zelf ligt en die me intrigeert: Wat is de juiste balans tussen gezond uithoudingsvermogen en ongezond doorzettingsvermogen?

Zelfs Warren Buffet had moeite om die vraag goed te kunnen beantwoorden, als ik verhaal uit het boek The Third Door van schrijver Alex Banayan mag geloven. Na een lange stilte was zijn antwoord: ‘alleen jijzelf weet wanneer je de handdoek in de ring moet gooien, of dat je nog net even moet doorzetten’.

Alleen jijzelf weet wanneer je de handdoek in de ring moet gooien, of dat je nog net even moet doorzetten

Om enige structuur aan te brengen in deze blog, zal ik het onderwerp in twee delen verdelen. Het eerste gedeelte gaat over de grote vraag: wanneer moet je nou de handdoek compleet in de ring gooien, volledig stoppen met waar je mee bezig was en opnieuw beginnen? Het tweede gedeelte gaat over het kleinere vraagstuk. Werkend aan jouw doelen of jouw business: wanneer besluit je ‘ok het is good-to-go, fuck it let’s ship it’. En wanneer besluit je dus, om dat nog niet te doen en je product nog wat verder te tweaken.

Werkend aan jouw doelen of jouw business: wanneer besluit je ‘ok het is good-to-go

Ik zal beginnen bij het kleiner vraagstuk. Ik ben een perfectionist, ik kan er ook niks aan doen. Irritant karaktertrekje al vind ik het zelf. In mijn hoofd is er dus altijd wel iets te verbeteren. Dit gedrag kwam laatst pijnlijk naar voren bij het nemen van foto’s voor onze Instagram. Ik hoor mezelf nog zeggen: ‘ik denk dat ik het heb, maar kunnen we toch nog even net wat langer blijven? Misschien is de lucht over een uur nog wel perfecter dan nu’. Dit zijn zinnen die ik mezelf vaak hoor gebruiken. Als ik achteraf kijk naar de foto’s die we gebruiken, zijn dat vaak de foto’s geschoten helemaal op het einde. Ik zal daarom dit gedrag niet zomaar afleren en ik heb daarom MIJN antwoord op de kleine vraag gevonden. ‘Fuck it, ship it’, is niet mijn weg. Tim Ferriss zal het niet met me eens zijn op dit punt. Zijn mening is dat je alles er zo snel mogelijk uit moet doen. De dingen die goed genoeg zijn en waar je je net niet voor schaamt, die moet je gewoon shippen. Mocht het dan tractie krijgen, dan neem je de ruimte om alles te tweaken. Op deze manier verlies je nooit kostbare tijd. Het zal wel door mijn faalangst komen, dat ik dit gewoon niet zo goed kan.

Waar ik wel echt op moet letten is de creatie energie. Ik moet zorgen dat die ‘gezellig’ en gezond blijft. Soms nog weleens een puntje om aan te werken 😉 Wat ik hiermee bedoel? Als mijn perfectionisme leidt tot de meeste perfecte foto die je ooit hebt gezien, maar ik tegelijkertijd ruzie met mijn partner heb, dan is dat zeer onwenselijk en is het maken van die foto zeer onsuccesvol geweest. Het maakt niet uit hoeveel waardering die foto krijgt. Op het moment van het maken van die foto heb ik het huidige moment onprettig gemaakt en dat zal altijd aan de foto blijven kleven. Ik had gewoon eerder tevreden moeten zijn met het behaalde resultaat. Let’s call it a day. en had eerder moeten gaan voor: ‘let’s call it a day’.

Wanneer moet je nou de handdoek compleet in de ring gooien?

Oke, tijd voor de grote vraag. Wanneer moet je nou de handdoek compleet in de ring gooien? Wat doe je als je ergens keihard voor werkt, maar het resultaat steeds maar uitblijft? Wat doe je als je nul tractie hebt en dit al een lange tijd zo is? Wanneer besluit je dan om te stoppen en iets anders te gaan doen? Zeker wanneer je onderbuik gevoel eigenlijk aangeeft dat je iets heel moois in handen hebt. Het enige wat je kan doen is naar binnen gaan en jezelf de vraag nogmaals stellen. Wat zegt mijn onderbuik, heb ik iets in handen of hou ik mezelf voor de gek? Wanneer ik dan steeds weer voel: ‘ik weet dat dit gaat werken, zet nog even door Tjalling’, dan is het enige wat ik kan doen er naar luisteren.

Het boek The Third Door heeft me hierbij heel erg geholpen. De schrijver, Alex Banayan heeft duizend meer afwijzingen en teleurstellingen moeten verwerken, zo lees je in het boek. Velen meer dan ik zelf heb moeten verwerken tot nu toe. Hij heeft zichzelf zo vaak voor schut gezet en hij had steeds maar weer het doorzettingsvermogen om met zijn missie door te gaan. Als jij in het hetzelfde schuitje zit, je iets probeert te bewerkstelligen, maar het wil maar niet lukken, lees dan dit boek. Het is een echte aanrader.

Misschien had meneer Buffet toch gelijk, dat jij alleen en niemand anders weet wanneer je de handdoek in de ring moet gooien of toch nog even moet doorzetten.

Misschien had meneer Buffet toch gelijk, dat jij alleen en niemand anders weet wanneer je de handdoek in de ring moet gooien of toch nog even moet doorzetten. Alhoewel ik steeds meer op mijn onderbuik gevoel durf te vertrouwen, gaat dit toch ook soms gepaard met twijfels. Ik probeer ze maar te accepteren en te denken dat het er allemaal bij hoort. Als m’n gevoel mij zou ingeven dat ik moet stoppen, dan doe ik dat ook echt. Zolang het blijft aangeven, nee dit is goed, besluit ik om door te zetten. Laten we zien waar dit me gaat brengen en weet je wat, als het niet lukt heb ik altijd een goed verhaal voor op verjaardagsfeestjes.

Hoe sta jij hier in? Wat zijn jouw gedachten? Het is een tricky onderwerp. Ik ben benieuwd naar jouw beweegredenen om door te gaan met jouw doelen of juist op te geven. Ik ben ook erg benieuwd naar jouw verhalen rondom dit onderwerp. Hoe hebben jouw beslissingen voor jou gewerkt? Wellicht kan ik wel iets van je verhaal leren.

Ik wens je het allerbeste!

Tjalling

Reacties
Categorieën