Zelf sabotage
selfhelp
Tjalling
selfhelp
06/30/2023
4 min
0

Zelf sabotage: Wat nou als ik het zelf veroorzaak?

06/30/2023
4 min
0

Ik denk dat we ons allemaal weleens schuldig maken aan het fenomeen zelf sabotage. Als ik terugdenk ben ik er zelf ook schuldig aan. Toch is vaak lastig te herkennen, omdat je het vaak onbewust doet. Je werkt bijvoorbeeld aan een lang gewenst te verwezenlijken doel en wanneer je tractie begint te krijgen, start je snel iets nieuws of doe je iets anders stoms. Je saboteert daar direct een eventueel positief resultaat mee. Als lezer denk je misschien, maar waarom zou je zoiets doen? Als je toch werkt aan mooi doel, de enige focus die je dan toch hebt is om dat doel te bereiken? Schijn bedriegt, blijkbaar.

In mijn geval zat de zelf sabotage in het feit dat ik een nieuw bedrijf ging opzetten, terwijl een ander bedrijf juist tekenen van succes begon te laten zien. Ik heb lang gezocht naar de reden voor dit gedrag en kwam eigenlijk tot de conclusie dat het angst was, die dit aanzette. Zelf sabotage gedrag was dus meestal business gerelateerd. Het voelde onbewust beter als ik gewoon weer helemaal opnieuw kon beginnen, terwijl het andere bedrijf juist om aandacht aan het schreeuwen was. Het opnieuw beginnen, gaf mij namelijk direct weer de ruimte om mijn verantwoordelijkheden even opzij te kunnen zetten en weer de controle te krijgen over alles. In het andere bedrijf was die controle kwijt, want dat gebeurt meestal bij succes.

Zelf sabotage in de liefde?

Zelf sabotage komt voor in allerlei levensomstandigheden. In liefdes relaties bijvoorbeeld. Misschien herken je jezelf wel in dit scenario. Je komt net thuis van een geweldige date en het voelde zo goed. De volgende dag hoor je alleen niks meer van je date, geen berichtjes of een belletje. Twee dagen later nog steeds radiostilte, niet eens een simpel berichtje als: was leuk! Je begint nu wel een beetje te twijfelen, wat is dit joh? We hadden echt een top avond. Je weet uiteraard dondersgoed dat je het even moet laten rusten, maar je doet het tegenovergestelde: je stuurt een bericht.

Hey hoe is het, ik hoorde maar niks, ik wou je alleen even zeggen dat ik het een geweldige avond vond. Tot snel?!

Uiteraard blijft een reactie uit. Je gaat advies inwinnen bij je vrienden, moet ik haar nog een bericht sturen, wellicht heeft ze mijn vorige wel niet gezien? Iedereen zegt: nee!! En tja, jij stuurt toch dat tweede bericht: ‘Hey, hoe was je weekend? Heb je mijn berichtje nog ontvangen? Hoor maar niks van je’. Je raadt het al, geen reactie. In twee berichtjes heb je alles gesaboteerd. Wat wellicht had kunnen opbloeien als een potentieel fantastische relatie is door jouzelf volledig gesaboteerd. Dit soort acties leiden altijd naar de bevestiging waar je onbewust naar op zoek was: ‘Zie je nou wel, mensen vinden me gewoon niet leuk genoeg. Ik ben een relatie niet waard. Ik zal nooit successvol worden’.

Zelf sabotage, waar komt het vandaan?

Waarom vertonen we dat gedrag eigenlijk? In de meeste gevallen zijn we ons niet eens bewust dat we het doen, dus je kan het je dan zelf moeilijk kwamen.Ons onderbewustzijn reguleert dit gedrag. Ons onderbewustzijn schijnt voor 95% ons gedrag aan te sturen. Ik vind dat een vrij schokkend gegeven. Dit betekent dus dat we maar voor 5% echt verantwoordelijk zijn voor ons gedrag. Mijn eerste reactie op deze nieuw vergaarde informatie was: als dit echt waar is, dan wil ik m’n onderbewuste beter leren kennen(als dat al überhaupt mogelijk is). Ik moet gewoon simpelweg weten wanneer mijn onderbewuste weer eens aan het roer staat. Dit was het punt waar mijn online zoektocht begon.

Het beste boek wat ik heb kunnen vinden over dit onderwerp was: Doorbreek de gewoonte jezelf te zijn van Joe Dispenza. Dit boek heeft me de meest relevante informatie verschaft. Het maakte me ook nieuwsgierig naar mijn eigen neiging naar zelf sabotage. Mijn eerste reactie op deze nieuw verkregen informatie door dit boek was: ‘wow, als dit echt waar is, dan wil ik nu mijn onderbewustzijn beter leren kennen (als dat al mogelijk is). Ik moet weten wanneer mijn onderbewustzijn aan zet is.

Een gebrek aan zelfliefde triggerde mijn zelf sabotage

Mijn tweede gedacht was, ik moet een oorzaak vinden voor het continueren van het gedrag, terwijl ik er gewoon bewust van ben dat ik het aan het doen ben. Waarom blijf ik saboteren, terwijl ik weet dat ik dat aan het doen ben? Ons onderbewuste kan het gedrag dan wel ‘triggeren’, maar als we er mee doorgaan terwijl we ons zelf daar wel bewust van zijn, dan moet er toch meer aan de hand zijn. Deze DailyOM cursus gaf me het antwoord. Er is namelijk meestal een onderliggende oorzaak. Meestal blijkt angst de oorzaak te hebben en die angst kan dan weer meerdere diepere oorzaken hebben. In mijn geval bleek die diepere oorzaak; een gebrek aan zelfliefde te zijn, dan wel het gebrek aan zelfrespect. Dit alles in combinatie met de natuurlijke neiging die ik had om alles maar te willen controleren in het leven: dat bleek een toxische cocktail die aanzet tot zelf sabotage.

Het zette me aan om te onderzoeken waarom ik die gedachten en gevoelens had en belangrijker nog hoe ik ervan af kom.

De cursus heeft veel voor me duidelijk gemaakt en ik kreeg het juiste zetje in de goede richting. Het zette me aan om te onderzoeken waarom ik die gedachten en gevoelens had en belangrijker nog hoe ik ervan af kom. Als je het gevoel hebt dat een van bovenstaande patronen ook voor jou gelden, adviseer ik je echt om die cursus te doen. Het doel van de cursus is om je zelf liefde weer aan te wakkeren. Als je jezelf ooit betrapt op gedachtes als: ‘ik ben het succes niet waard’, of enige andere vorm van een beperkende zelf liefde gedachte, ga dan echt deze cursus doen. Het gaat je helpen. Het heeft mij in ieder geval belangrijke inzichten over mezelf gegeven.

Nu, na afronding van de cursus, wil ik niet zeggen dat ik 100% zelf sabotage vrij ben, maar ik betrap mezelf er wel eerder op en neem dan actie. Het meer begrijpen van dit gedrag zowel op intellectueel niveau als ‘actual’ (van binnenuit) niveau zorgde voor progressie zowel binnen mijn werkleven als privé leven. Het zal altijd wel werk in uitvoering blijven, maar hey zo is het leven toch?

Mocht jij jezelf nou ook schuldig maken aan zelf sabotage gedrag, ga op zoek naar de onderliggende diepere oorzaken. Ik ben ervan overtuigd dat je de antwoorden waar je naar zoekt, zult vinden op je reis.

 

Succes!

Tjalling

Reacties
Categorieën